Lloyds Certiked logo

Randvoorwaarden voor kennismanagement

Randvoorwaarden voor kennismanagement

Medewerkers verzamelen in hun werk voortdurend kennis, hopelijk leidend tot hun persoonlijk meesterschap. Veel organisaties willen dit persoonlijke meesterschap graag omzetten in organisatorisch meesterschap. Hoe doet u dat?

In 1990 publiceerde Peter Senge zijn wereldberoemde boek over de lerende organisatie, The Fifth Discipline. Hoewel het niet de ambitie van zijn theorie is om een ​​lerende organisatie te creëren, maar alleen om de erin opgebouwde kennis te expliciteren en beheren, biedt zijn theorie ons toch een interessant referentiekader in kennismanagement.

De vijf dimensies voor kennismanagement

Een uitgangspunt is dat de ervaring ons vertelt dat er meer krachten tegen dan voor werken in het expliciteren en delen van persoonlijke kennis. Niet alleen is er vaak niet genoeg tijd, maar ook is er misschien niet genoeg vertrouwen om iets los te laten wat een persoon macht geeft: kennis. Volgens Peter Senge maken vijf dimensies een organisatie succesvol in het leren, en deze dimensies laten zich ook toepassen op kennismanagement.

  1. 1. De eerste dimensie van lerende organisaties die Peter Senge in The Fifth Discipline identificeert, is die van 'Systeemdenken'. Een goed beeld hebben van het systeem en je plek erin kennen, is een voorwaarde voor kennismanagement. In plaats van het werk te ontbinden en te analyseren, wordt de visie uitgebreid om alles te omvatten dat wordt beïnvloed door ieders bijdrage. Niet alleen op korte termijn, vooral op lange termijn. Praktisch gezegd; het uitgangspunt is de beschrijving van de producten, diensten en het proces voor het team, de afdeling of organisatie in context en doel. Wat vervolgens aan het licht komt, is op welke punten in het proces medewerkers een deelbare ervaring hebben vergaard. Dat wil zeggen, impliciete kennis of de behoefte aan de expliciete kennis van iemand anders. Vaak zijn dit de punten van samenwerking, het overdragen van het werk en de interfaces.

2 + 3 Senge's tweede en derde dimensie zijn persoonlijke meesterschap en mentale modellen.

4 + 5 Vierde en vijfde dimensie betreffen bouwen aan een gedeelde visie en teamleren.

Het mentale model is waar reflectie naar voren komt. Het is noodzakelijk om binnen de eenheid een cultuur te ontwikkelen waarin het aanbevelenswaardig is om te denken, te reflecteren en vragen te stellen, om zich open te stellen voor anderen. Zonder persoonlijk meesterschap is er een kleinere kans op het delen van kennis.

Hoe te reflecteren

Praktisch gezien moeten werknemers het doel en de vereisten kennen van wat ze doen en deel uitmaken van overlegstructuren. De vraag is of dit overleg wordt gebruikt om na te denken over het proces van het team, producten of diensten en organisatiedoelstellingen. Hier gaat het ongetwijfeld ook over een leiderschapsvraag. Hoe een omgeving te creëren waarin het nemen van tijd om te reflecteren, alleen of samen als team, en opgebouwde kennis te expliciteren en te delen, wordt afgewogen tegen de dagelijkse activiteiten die zo belangrijk zijn.

Een gedeelde visie is wat alle leden van een team inspireert en wat op lange termijn creatief denken bevordert. Dialoog van Senge, 'de capaciteit van leden van een team om hun veronderstellingen op te schorten en een echt 'samen denken' aan te gaan’, is nodig. En ook: 'leren de interactiepatronen in teams die het leren ondermijnen, te herkennen'.

Kennis is macht

Kennis is macht en het overbrengen naar andere mensen kost tijd. Daarom moet elk programma voor kennismanagement rekening houden met hoe mensen kunnen worden gemotiveerd om in anderen te investeren.

Referentie: Senge, P. (1990) The Fifth Discipline

Heeft u vragen over kennismanagement? Vraag het de auteur Antonie Reichling, auditor bij Certiked. Stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. t.a.v. Antonie Reichling.

Kosteloos overstappen bij Certiked

Kosteloos overstappen

U wilt een kwaliteitssysteem dat de professionals in uw organisatie helpt hun werk beter en efficiënter te doen? Dan kiest u voor Certiked, de certificeerder die dat begrijpt en laat zien in de praktijk.

Ons uitgangspunt: kwaliteit draait om uw klanten, uw professionals en uw bedrijfsresultaten. Uw kwaliteitssysteem moet toepasbaar en praktisch zijn. En: bij Certiked kunt u kosteloos overstappen!

Lees meer

Gefaseerd certificeren bij Certiked

Gefaseerd certificeren

Een certificeerbaar kwaliteitssysteem opzetten is voor veel organisaties een heel project. In dat project worden keuzes gemaakt: waar moet zo’n systeem aan voldoen? Wat moet worden vastgelegd? Wanneer is het goed genoeg? Wie moeten erbij betrokken worden? Welke middelen zijn nodig?

Certiked realiseert zich dat ‘een kwaliteitssysteem’ geen alledaagse kost is, en biedt daarom een traject van ‘gefaseerd certificeren’ aan.

Lees meer