Lloyds Certiked logo

Authentiek leiderschap door mindfulness

Authentiek leiderschap door mindfulness

Grote schandalen binnen organisaties worden regelmatig toegeschreven aan onverantwoord gedrag van topbestuurders. Veel bedrijven zoeken daarom naar leiders met alternatieve vormen van leiderschap, een meer positieve, ethische wijze. Een van die vormen is ‘authentiek leiderschap’ en dat kunt u leren, door bijvoorbeeld mindfulness in te zetten.

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en Kühne Logistics University uit Hamburg deden onderzoek naar het trainen en ontwikkelen van authentiek leiderschap. Hoofdonderzoeker Dr. Annika Nübold benadrukt dat authentiek leiderschap niet hetzelfde is als authenticiteit. Authentiek leiderschap gaat om zelfbewustzijn (het openlijk tonen van emoties), ruimte laten aan verschillende perspectieven, een open houding en sterke morele waarden

Mindfulness voor goede relaties

“Het gaat hier om eerlijke en transparante manier van communiceren om waardevolle relaties met ondergeschikten op te bouwen”, schrijven de wetenschappers in de Journal of Business and Psychology. Ze kozen daarom voor een bestudering van de invloed van mindfulness op authentiek leiderschap.

“Organisaties kunnen er hun voordeel mee doen om leiders te selecteren die over een hoge mate van mindfulness beschikken en authentiek leiderschap met mindfulness-interventies te trainen. Leiderschapsontwikkelingsprogramma’s zouden heel goed mindfulnesstrainingen kunnen integreren, zodat authentiek leiderschap op een duurzame manier wordt getraind en ontwikkel”, zegt Nübold. De onderzoekers waarschuwen wel dat een mindfulnesstraining nooit een ‘quick fix’ kan zijn voor structurele en diepgewortelde organisatieproblemen. Maar het is het proberen absoluut waard, typisch gevalletje van ‘baat het niet dan schaadt het niet.'

Lees het complete artikel over hoe mindfulness kan bijdragen aan authentiek leiderschap. 

Bron: Management Team - mt.nl

Kosteloos overstappen bij Certiked

Kosteloos overstappen

U wilt een kwaliteitssysteem dat de professionals in uw organisatie helpt hun werk beter en efficiënter te doen? Dan kiest u voor Certiked, de certificeerder die dat begrijpt en laat zien in de praktijk.

Ons uitgangspunt: kwaliteit draait om uw klanten, uw professionals en uw bedrijfsresultaten. Uw kwaliteitssysteem moet toepasbaar en praktisch zijn. En: bij Certiked kunt u kosteloos overstappen!

Lees meer

Gefaseerd certificeren bij Certiked

Gefaseerd certificeren

Een certificeerbaar kwaliteitssysteem opzetten is voor veel organisaties een heel project. In dat project worden keuzes gemaakt: waar moet zo’n systeem aan voldoen? Wat moet worden vastgelegd? Wanneer is het goed genoeg? Wie moeten erbij betrokken worden? Welke middelen zijn nodig?

Certiked realiseert zich dat ‘een kwaliteitssysteem’ geen alledaagse kost is, en biedt daarom een traject van ‘gefaseerd certificeren’ aan.

Lees meer